logo  
Frontpage Slideshow (standalone) | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.
 «Ευχαριστομε τη Cyta που βρσκεται κοντ μας και στηρζει τον Σλλογο Κυπρων Ν. Λρισας.»

CYTA

 

Κυπριακ Δημοκρατα

Το νησ της Κπρου απκτησε την ανεξαρτησα του απ τους γγλους (Βρετανικ Διοκηση) το 1960 μετ τον απελευθερωτικ αγνα της ΕΟΚΑ του 1955-59.  Η Κπρος εναι το τρτο μεγαλτερο νησ της Μεσογεου με κταση 9.251 τετραγωνικ χιλιμετρα. Βρσκεται στο βορειοανατολικ κρο της ανατολικς Μεσογεου και στο σταυροδρμι τριν ηπερων: Ευρπης, Αφρικς και Ασας. Η Κυπριακ Δημοκρατα απ τις 14 Απριλου του 2003 χει γνει μλος της Ευρωπακς Ενσεως (EU).  Πρωτεουσα της Κπρου εναι η Λευκωσα.

  Η Κπρος με μια ματι

Ο πληθυσμς της Κπρου ανρχεται στις 755.000 (85% Ελληνοκπριους + 12% Τουρκοκπριους).  Οι λληνες κτοικοι του νησιο εναι Χριστιανο Ορθδοξοι και ανκουν στην Αυτοκφαλη Ελληνικ Ορθδοξη Εκκλησα της Κπρου. Ιδρυτς της ταν ο Απστολος Βαρνβας.

Η Κπρος χει 6 μεγλες πλεις: τη Λευκωσα (πρωτεουσα) με πληθυσμ 206.200 κατοκους, τη Λεμεσ με 161.200 κατοκους, τη Λρνακα με 72.000 κατοκους, την Πφο με 47.300 και τις πλεις Κερνεια και Αμμχωστος οι οποες βρσκονται απ το 1974 υπ Τουρκικ Κατοχ [1]

Στα νοτιοδυτικ της Κπρου δεσπζει η Οροσειρ του Τροδους με ψηλτερη κορυφ αυτ του Ολμπου (1953 μτρα).  Στα βρεια δεσπζει η Οροσειρ του Πενταδακτλου με ψηλτερη κορυφ αυτ του Κυπαρισσβουνου (1024 μτρα).

Το κλμα της Κπρου εναι μεσογειακ με πιους και υγρος χειμνες και ζεστ, ξηρ καλοκαρια. 

Ιστορικ Στοιχεα [2]

Προστορικ Κπρος

Η ζω και οι συνθειες των πρτων Κυπρων

 Η Κυπριακ Ιστορα ξεκιν απ την Νεολιθικ Περοδο, 9000 χρνια π.Χ.  Ακολουθε η περοδος του Χαλκο που γνεται η πρτη εμφνιση του Χαλκο και γνεται εμπριο χαλκο καθς επσης παρατηρεται νθηση των τεχνν και της χειροτεχνας.  Την εποχ αυτ ακολουθε η Εποχ του Σιδρου. Την περοδο αυτ χουμε τον Εξελληνισμ του νησιο μετ την φιξη (γρο στον 13ο αινα π.Χ) των Μυκηναων-Αχαιν Ελλνων στην Κπρο. Επσης αυτ την περοδο δημιουργονται οι πλεις-βασλεια σ' ολκληρη την Κπρο.

8ο  - 5ο αινα π.Χ - Αρχακ Περοδος

480 - 310 π.Χ - Κλασικ Περοδος

310 - 30 π.Χ - Ελληνιστικ Περοδος - Κπρος γνεται τμμα της Αυτοκρατορας των Πτολεμαων

30 π.Χ - 330 μ.Χ - Ρωμακ Περοδος  - Η Κπρος γνεται επαρχα της Ρωμακς Αυτοκρατορας. Αυτ την περοδο (1ο αινα μ.Χ) μεταδδεται ο Χριστιανισμς στο νησ απ τους Αποστλους Παλο και Βαρνβα. 

Βυζαντιν Περοδος 4ος - 12ος αι. μ.Χ

Η Κπρος απ τον 4ο αι. ως το 12ο αι. ανκε στο Ανατολικ Ρωμακ κρτος, στη Βυζαντιν δηλαδ αυτοκρατορα. Μθετε για τους αγνες και το αυτοκφαλο της Εκκλησας της Κπρου, τις αραβικς επιδρομς που διρκεσαν πνω απ 300 χρνια, τον αυτοκρτορα Νικηφρο Φωκ την εικονομαχα, τον Ισακιο Κομνην, τις σταυροφορες και τις λεηλασες, και το Ριχρδο το Λεοντκαρδο. Θαυμστε τα υπροχα ψηφιδωτ, τα ργα αργυροχοας και χρυσοχοας, τα εξαιρετικ κτσματα, πως τις βασιλικς αλλ και τα εκπληκτικ ργα ζωγραφικς της Βυζαντινς περιδου.

330 - 1191 μ.Χ - Βυζαντιν Περοδος - Η Κπρος γνεται επαρχα της νδοξης Βυζαντινς Αυτοκρατορας. Κατ την περοδο αυτ υπρχει μεγλη ανπτυξη της Βυζαντινς Τχνης στο νησ.

1191 - 1192 μ.Χ - Η Κπρος βρσκεται κτω απ τους Σταυροφρους εν την δια περοδο παραχωρεται απ τον ’γγλο βασιλι Ριχρδο τον Λεοντκαρδο στο Τγμα των ιπποτν (Νατες).

Φραγκοκρατα 1192 μ.Χ - 1489 μ.Χ.

Κατ την περοδο της Φραγκοκρατας η Κπρος βρσκεται κτω απ την εξουσα των Γλλων βασιλιδων της δυναστεας των Λουζινιανν που χουν δρα τους τη Λευκωσα. Το νησ διοικεται με το φεουδαρχικ σστημα και η λατινικ Εκκλησα ασκε φοβερς πισεις στην ορθδοξη Εκκλησα...

Κατ την περοδο αυτ κτζονται και καθολικο χριστιανικο ναο γοτθικο ρυθμο. Παρδειγμα αποτελε η εκκλησα της Αγας Σοφας στη Λευκωσα, η οποα κτσθηκε σαν αντγραφο της Παναγας των Παρισων (σημεινεται τι ο νας αυτς μετατρπηκε σε Τζαμ απ τους Οθωμανος κατ την Περοδο της Οθωμανικς Κυριαρχας του νησιο).

Βενετοκρατα   1489 μ.Χ. - 1571 μ.Χ.

Περοδος της Ενετοκρατας - Οι Ενετο (Βενετο) κατακτον την Κπρο εν κατ το 1570 οι Οθωμανο εισβλουν και καταλαμβνουν την Λευκωσα και ξεκιν η πολιορκα της Αμμοχστου στα ανατολικ.

Ο τουρκικς κνδυνος που απειλε με κατληψη το νησ ωθε τους Βενετος - που μνο τους μλημα εναι η οικονομικ εκμετλλευση της Κπρου - να οχυρσουν με ισχυρ τεχη τη Λευκωσα και την Αμμχωστο. Παρ τη σθεναρ αντσταση των μαχητν της Αμμοχστου η πλη παραδθηκε, μετ απ εντεκμηνη πολιορκα, στο Λαλ Μουσταφ κι ρχισε η Τουρκοκρατα.

Τουρκοκρατα   (Οθωμανικ Περοδος)  1571 μ.Χ. - 1878 μ.Χ.

Κατ την Tουρκοκρατα συχνς "φυσικς και και πολιτικς θεομηνες" πληξαν το νησ. Η ορθδοξη Εκκλησα αποκαταστθηκε στα προνμια της και οι Αρχιεπσκοποι γιναν Εθνρχες. Η Εκκλησα, πως και ο θεσμς της δραγομανας, συνβαλαν στη διατρηση της θρησκευτικς και εθνικς συνεδησης των υποδολων. Κατ την Ελληνικ επανσταση του 1821 οι λληνες της Κπρου πλρωσαν βαρ φρο αματος με την εκτλεση του Αρχιεπισκπου Κυπριανο μαζ με τους τρεις επισκπους κι εκατοντδες προκρτους.

Κατ την περοδο αυτ υπρχει παρακμ της Οικονομας, των τεχνν και γενικ ολκληρης της νσου. Καταστρφονται πολλο Χριστιανικο ναο εν πολλο λλοι μετατρπονται δυστυχς σε τζαμι.  Το 1821 οι Οθωμανο κυβερντες του νησιο με το πρσχημα τι γινταν υποκνηση απελευθερωτικο αγνα (πως γινταν την δια περοδο και στην Ελλδα) για απαλλαγ απ των Τουρκικ-Οθωμανικ ζυγ, σκοτνουν τον ττε αρχιεπσκοπο Κπρου Κυπριαν μαζ με τρεις λλους επισκπους, πολλος ιερο και λλους προχοντες!

Αγγλοκρατα  (Βρετανικ Αποικιοκρατα)  1878 μ.Χ. - 1960 μ.Χ.

Το 1878 η Κπρος παραχωρεται απ την Τουρκα στην Μεγλη Βρετανα με ενοκιο! Το 1923 σμφωνα με τη Συνθκη της Λοζννης η Τουρκα παραιτεται απ κθε δικαωμα ναντι της Κπρου. Αυτ σημανει τι η Τουρκα απ το 1923 (με δικ της υπογραφ) αποδχεται τι η Κπρος ΔΕΝ αποτελε μρος της και γι αυτ δεν χει οτε δικαιματα στην Κπρο. Η συμφωνα αυτ παραβιζεται κατφορα αργτερα.

Οι Κπριοι απ την αρχ της Αγγλοκρατας ευελπιστοσαν τι η Μ. Βρετανα, ως φιλελεθερη χρα, θα δικαωνε τους εθνικος πθους τους. Γι' αυτ συμμετεχαν σ' λους τους αγνες του Ελληνικο θνους καθς και στους δυο παγκσμιους πολμους. Επ πλον διατρνωναν την εμμον τους στο ατημα για νωση με την αποστολ πρεσβειν στο Λονδνο, με το κνημα των Οκτωβριανν και τις προσφυγς στον ΟΗΕ. ταν οι Κπριοι εδαν τις ελπδες τους να διαψεδονται, ρχισαν τον νοπλο αγνα του 1955-59 κατ της Μ. Βρετανας. Τον Αγνα αυτ οργαννει η ΕΟΚΑ (Εθνικ Οργνωση Κυπρων Αγωνιστν) με μοναδικ στχο την απελευθρωση της Κπρου απ τους ’γγλους κατακτητς και την ΕΝΩΣΗ της Κπρου με την Ελλδα. Με τις συνθκες Ζυρχης-Λονδνου (1959) η Κπρος ανακηρχτηκε Ανεξρτητη Δημοκρατα.

Περισστερα θα βρετε στη δ/νση [3]

 

Απ την Ανεξαρτησα μχρι σμερα   1960 μ.Χ. - 2007 μ.Χ.

Αντ της ενσεως συμβιβζεται ο Κυπριακς Ελληνισμς με την Ανεξαρτησα και τσι στις 16 Αυγοστου το 1960 ανακηρσσεται επσημα η Κυπριακ Δημοκρατα.

Μετ απ τις διακοινοτικς ταραχς (1963) οι Τουρκοκπριοι αποχρησαν απ την κυβρνηση. Το καλοκαρι του 1964, κατ τις μχες στην Τηλλυρα, η τουρκικ αεροπορα βομβρδισε την περιοχ. Το 1967 η ελληνικ μεραρχα που εχε σταλε για την μυνα της Κπρου αποσρθηκε. Το πραξικπημα του 1974 ακολοθησε η τουρκικ εισβολ με τραγικς συνπειες για την Κπρο. Η Τουρκα βρσκει την ευκαιρα να εισβλει με στρατ στην Κπρο και να καταλβει το 37% του Κυπριακο εδφους. 200.000 λληνες Κπριοι εκδικονται βαια απ τις πατρογονικς τους εστες!! 1500 περπου λληνες Κπριοι εξαφανζονται!! ’λλοι τσοι σκοτνονται!!

Η νταξη στην Ευρωπακ νωση (2004) αναμνεται τι θα λειτουργσει ως καταλτης για επλυση του Κυπριακο εν θα επιφρει σημαντικς αλλαγς στην λειτουργα της Δημσιας Διοκησης και στον καθημεριν τρπο ζως των Κυπρων.

    Οι Συνπειες της Τουρκικς Εισβολς και Κατοχς

- 37% του εδφους της Κυπριακς Δημοκρατας βρσκεται υπ Τουρκικ Κατοχ!!

- 200.000 Ελληνοκπριοι εκτοπσθηκαν απ το κατεχμενο βρειο τμμα του νησιο και  κρατονται μακρι απ τα σπτια και τις περιουσες τους!!

- 1491 νθρωποι παραμνουν μχρι σμερα αγνοομενοι  και η Τουρκα αρνεται κθε συνεργασα για εξακρβωση της τχης αυτν των ανθρπων!!

- Μερικς εκατοντδες νθρωποι παρμειναν εγκλωβισμνοι (απ σνολο 20.000 το 1974) στα κατεχμενα χωρι τους, και ζουν κτω απ συνθκες καταπεσης, εκφοβισμο και στερσεως!!

- 40.000 Τορκοι στρατιτες εφοδιασμνοι με λο το σγχρονο εξοπλισμ (ρματα, πυροβολικ, υποστηριζμενοι απ αεροπορα και ναυτικ) βρσκονται σ' λη την κατεχμενη περιοχ!!

- Δεκδες Ελληνικ Χωρι ισοπεδθηκαν μετατρποντας τα σε στρατπεδα, που φιλοξενον τα πνοπλα τουρκικ στρατεματα!!

- 115.000 ποικους απ την Ανατολα μετφεραν στις κατεχμενες περιοχς με βασικ στχο την αλλοωση της δημογραφικς δομς του νησιο!!!

-  Δεκδες Εκκλησες μας (πραν των 55 εκκλησιν) μετατρπηκαν σε Μουσουλμανικ τεμνη (τζαμι), εν λλες τσες μετατρπηκαν σε αποθκες, στβλους, κινηματογρφους ακμα και σε δημσια αποχωρητρια!!!! 

- Δεκδες κοιμητρια χουν κυριολεκτικ βεβηλωθε και καταστραφε, εν χιλιδες βυζαντινς εικνες και εκκλησιαστικ σκεη αναρθμητης αξας κλπηκαν καταστρφηκαν!

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright 2011. Created and Hosted by MatRoot