logo  
Frontpage Slideshow (standalone) | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.
 «Ευχαριστούμε τη Cyta που βρίσκεται κοντά μας και στηρίζει τον Σύλλογο Κυπρίων Ν. Λάρισας.»

CYTA
 

Η Λάρισα είναι μία σύγχρονη καθ' όλα πόλη, με έντονους ρυθμούς ζωής, έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, με άναρχη αλλά και ισορροπημένη δόμηση, με κόσμο συντηρητικό αλλά ταυτόχρονα και μοντέρνος. Η ιστορία της (8.000 χρόνων) πλουσιότατη την συγκαταλέγει στις πλέον αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας.

Μια πόλη η οποία διασχίζεται από τον "αργυροδίνη" Πηνειό τον οποίον τα τελευταία χρόνια οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να εντάξουν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της με έργα πνοής και αναβάθμισής του. Χτισμένη στην ίδια τοποθεσία από την αρχαιότητα, διαδραματίζει (και θα μπορούσε ακόμη περισσότερο) στρατηγικό ρόλο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης -στο κέντρο της Θεσσαλίας και της Ελλάδας όλης. Περιδιαβαίνοντας στην πόλη θα γνωρίσετε την ιστορία της, θα θαυμάσετε ή θα απογοητευτείτε από την σύγχρονη πόλη, θα μαγευτείτε στο πάρκο Αλκαζάρ και στο γειτονικό Αισθητικό 'λσος. Η ιστορία της καλύπτει κεφάλαια από την Προϊστορία, την Αρχαϊκή και Κλασσική εποχή, την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, τους Χριστιανικούς χρόνους και τους νεώτερους χρόνους. Πολλά Μνημεία και Μουσεία κοσμούν την πόλης, όπως το Αρχαίο Θέατρο Α (βρίσκεται στη νότια πλευρά του λόφου Φρούριο.

Κατασκευάστηκε στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ., κατά τους Πρώιμους Ελληνιστικούς χρόνους και είχε προσανατολισμό προς την αγορά της αρχαίας πόλης κατ΄ απομίμηση του θεάτρου Διονύσου της Ακρόπολης. Στα Ρωμαϊκά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως αρένα. Οι θέσεις του υπολογίζονται στις 10.000. Οι ανασκαφές του ξεκίνησαν το 1910 και συνεχίζονται με διαλείμματα μέχρι σήμερα. Τα ευρήματα που έρχονται κατά καιρούς στο φως είναι εξαιρετικής σημασίας και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την οργάνωση και την ιστορία της πόλης), το Αρχαίο Θέατρο Β (Χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και ο προσανατολισμός του ήταν προς την αγορά της πόλης. Σώζονται δύο μαρμάρινες σειρές εδωλίων, η ορχήστρα και το μεγάλο τμήμα της σκηνής), το Φρούριο με την ακρόπολη στο λόφο του Αγίου Αχιλλείου (τα πρώτα στοιχεία κατοίκησης ανάγονται στο 6000π.Χ.

Στην Κλασική εποχή υπήρχαν λαμπροί ναοί, όπως αποδεικνύουν οι επιγραφές. Οι Βυζαντινοί έκτισαν φρούριο στη θέση της παλιάς ακρόπολης, η δε 'ννα η Κομνηνή ονομάζει τη Λάρισα "Λορυφαίο φρούριο". Σήμερα, το κτίριο που σώζεται στο λόφο είναι του 15ου αιώνα -Τουρκοκρατία- και για το κτίσιμό του χρησιμοποιήθηκαν αρχαία υλικά.), το Αρχαιολογικό Μουσείο, Πινακοθήκες-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και Δημοτική, το άγαλμα και Μουσείο του Ιπποκράτη, τον Μύλο του Παππά -χαρακτηριστικό Βιομηχανικό δείγμα των αρχών του αιώνα-, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο κ.ά. Πλούσια Αρχιτεκτονική κληρονομιά έχει η Θεσσαλία αποτελούμενη από Αρχοντικά, Κονάκια, γεφύρια αλλά και τα Μοναστήρια της Ολυμπιώτισσας, του Αγ. Δημητρίου, της Παναγίας Κανάλων κ.ά.

Ο νομός φιλοξενεί καταπληκτικούς τουριστικούς τόπους και προορισμούς όπως την Κοιλάδα των Τεμπών με τον Πηνειό, τα καταπληκτικά και "παρθένα" παράλια, τον "νεφελοσκεπή" Όλυμπο, την λίμνη της Κάρλας, τα Αμπελάκια, την Αγιά και το Μεταξοχώρι , την Καρίτσα κ.ά. πολλά. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Λάρισα θα μπορούσε να είναι ορμητήριο εξόδων και εκδρομών προς τον Βόλο και το μαγευτικό Πήλιο, προς τα Τρίκαλα και τα θεϊκά Μετέωρα, προς την Καρδίτσα την καταπληκτική Λίμνη Πλαστήρα, τα χωριά της Αργιθέας και του Ασπροποτάμου, προς την Ελασσόνα και τον πανύψηλο Όλυμπο, προς τον Αγιόκαμπο με τις εξαίσιες και απέραντες παραλίες, προς τα Τέμπη και τα υπέροχα Αμπελάκια και όπου αλλού θέλετε. Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να τα επισκεφθείτε και μέσα από γνωστές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, μερικές από τις οποίες σας προτείνουμε κάνοντας ένα ...κλικ εδώ!.

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright 2011. Created and Hosted by MatRoot