Είσοδος Μέλους Εγγραφή Νέου Μέλους
   

Αρχική | Φυλές | PetShop | Κτηνίατροι | Εκπαιδευτές | Καταφύγιο Σκύλων | Υιοθεσία Σκύλων | Επικοινωνία                                                                                                                                      Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να έχουν τον σκύλο τους πάντα στην καλύτερη δυνατή φόρμα από πολλές απόψεις. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας μερικά πράγματα τα οποία θα μας καθοδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα κρατήσουν το σκύλο μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για πολλά χρόνια.

Επιλογή καλού κτηνίατρου

Η επιλογή ενός καλού γιατρού για τον σκύλο σας είναι η βάση της κατηγορίας υγεία. Βρείτε έναν καλό κτηνίατρο που εμπιστεύεστε και μπορείτε να επισκέπτεστε τακτικά. Το ιδανικό θα ήταν να παρέχετε στον σκύλο σας ένα τσεκ απ κάθε έξι μήνες. Τα κουτάβια και οι υπερήλικες σκύλοι πρέπει να

πηγαίνουν στο γιατρό περισσότερες φορές τον χρόνο. Εάν ο σκύλος σας έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνετε. Το γεγονός ότι ο σκύλος μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα ηλικιακά από τους ανθρώπους μπορεί να παρουσιάσει μεταβολές την υγεία του πολύ ποιο γρήγορα. Καλό θα ήταν να παρακολουθείτε τακτικά την υγεία του σκύλου σας σε τακτικά χρονικά διαστήματα και να προλαβαίνετε ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που θα προκύψουν. Προσπαθήστε να έχετε μια καλή επικοινωνία με τον κτηνίατρο σας. Μην τον ενοχλείτε για το παραμικρό που θα παρατηρήσετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο. Αν δείτε  κάτι παρακολουθήστε το για δυο μέρες και μετά καλέστε να του ζητήσετε τη συμβουλή του. Δημιουργώντας έναν καλό δίαυλο επικοινωνίας βάζετε τις βάσεις για μια άριστη σχέση συνεργασίας με τον κτηνίατρο σας αλλά και για μια σχέση που μπορεί να πάει και σε άλλο επίπεδο.

Διατροφή

Η καλή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή υγεία του σκύλου μας. Επηρεάζει τον σκύλο μας όσον αφορά την ακεραιότητα του δέρματος, του τριχώματος, τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και του πεπτικού συστήματος. Εάν παρατηρήσετε προβλήματα σε ένα από αυτά τα σημεία τότε αυτό σημαίνει πως ίσως η διατροφή του σκύλου σας να μην είναι η κατάλληλη. Πρέπει να επιλέξετε σκυλοτροφή η οποία είναι διαδεδομένη στην αγορά από γνωστές εταιρείες ή ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας πει συνταγές για να μαγειρεύετε εσείς για το σκύλο σας. Όταν λοιπόν επιλέξετε την τροφή του σκύλου σας τότε χρησιμοποιήστε την αποκλειστικά. Παρακολουθήστε τον σκύλο σας για 5 – 8 εβδομάδες. Εάν δεν παρατηρείτε αλλαγές στο τρίχωμα του (πρέπει να είναι λαμπερό και χωρίς θαμπές κηλίδες), στα επίπεδα ενέργειας που έχει. Εάν δεν έχει και κολιακές διαταραχές τότε η τροφή είναι η ενδεδειγμένη για τον σκύλο σας και μπορείτε να τη συνεχίσετε. Σε περίπτωση που εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Εξάσκηση

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν κατανοούν από την πρώτη στιγμή την ανάγκη που έχει ο σκύλος τους για εξάσκηση. Ανεξαρτήτως της ράτσας όλοι οι σκύλοι θέλουν εξάσκηση. Από μια μικρή βόλτα μέχρι ώρες τρέχοντας και παίζοντας στο πάρκο. Η έλλειψη αυτής της ανάγκης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς στον σκύλο σας. Εάν δεν εξασκείται σωστά ο αγαπημένος σας φίλος τότε η διοχετευμένη ενέργεια που έχει θα πρέπει να εκτονωθεί αλλού και ίσως ξεσπάσει σε πράγματα στο σπίτι σας. Την επόμενη φορά που θα αναβάλετε την βόλτα του σκύλου σας για την επόμενη μέρα αναρωτηθείτε. Εσάς θα σας άρεσε να είστε κλεισμένοι σε ένα χώρο όλη μέρα χωρίς να πηγαίνετε πουθενά; Έτσι λοιπόν πρέπει να καθιερώσετε την εξάσκηση στον σκύλο σας ότι ράτσα και αν είναι.

Στοματική υγεία

Παρόλο που οι σκύλοι έχουν πολύ καθαρό στόμα γενικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε τη στοματική τους υγεία. Μπορούν να αναπτύξουν πλάκα και τερηδόνα και μπορεί να χαλάσουν τα δόντια τους. Γι αυτό θα πρέπει να βουρτσίζουμε συχνά τα δόντια του σκύλου μας. Εναλλακτικά υπάρχουν λιχουδιές που καθαρίζουν τα δόντια για τους πιο δύσκολους. Παρόλα αυτά επειδή υπάρχουν λύσεις πάνω σε αυτόν τον τομέα καλό θα ήταν να εφαρμόζετε κάποια από αυτές για να εξασφαλίζετε την καλή στοματική υγεία του σκύλου σας.

Φροντίδα τριχώματος

Το ωραίο και περιποιημένο τρίχωμα δεν είναι μόνο για τους σκύλους επίδειξης αλλά για όλους τους σκύλους. Ανάλογα με το τρίχωμα που έχει ο σκύλος σας θα πρέπει να βρείτε τις ιδιαίτερες ανάγκες του και να τις πραγματοποιείτε. Το χτένισμα με τη βούρτσα είναι μία από τις βασικές ανάγκες του τριχώματος και πρέπει να γίνεται σε όλους τους σκύλους. Το μπάνιο στη μπανιέρα μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά αν έχετε μεγάλο σκύλο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνεται. Όχι πολύ συχνά παρόλα αυτά . Μια φορά κάθε 1,5 μήνα είναι αρκετή. Στη γενικότερη εξωτερική φροντίδα περιλαμβάνεται και το κόψιμο των νυχιών το οποίο πρέπει να γίνεται από τον κτηνίατρο ή από κάποιον που έχει μεγάλη εμπειρία πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Παρακολουθείτε τα σημάδια

Το γεγονός ότι οι σκύλοι δεν μπορούν να μιλήσουν μας έχει οδηγήσει στο γεγονός να παρακολουθούμε κάποια σημάδια που μπορούν να μας δείξουν κάτι για ένα ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας. Ο σκύλος μπορεί να προσβληθεί από μια ασθένεια αλλά να την περάσει μόνος του. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό θα ήταν να αναγνωρίζουμε τα σημάδια για να προλαβαίνουμε καταστάσεις.

 

Πηγή: http://www.ratsesskylon.gr

Πόσα γεύματα την ημέρα πρέπε να τρώει το κουτάβι μου;

.

α
Θεόδωρος Καμώνας
Πατρικίου 7, Αραδίππου, Λάρνακα, Κύπρος
Κινητό: +357 97 724 299 | Email: theodoros.kamonas@tkamonas.com