Είσοδος Μέλους Εγγραφή Νέου Μέλους
   

Αρχική | Φυλές | PetShop | Κτηνίατροι | Εκπαιδευτές | Καταφύγιο Σκύλων | Υιοθεσία Σκύλων | Επικοινωνία                                                                                                                                      

Ο ερχομός ενός κουταβιού (ή ενήλικα σκύλου)  στη ζωή μας είναι φυσικά πολύ χαρούμενη στιγμή γεμάτη ενθουσιασμό. Παράλληλα σημαίνει και ευθύνη καθώς η ζωή του είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας. Από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ευζωία τους και η μακροζωία τους. Με τον ερχομό του γεννιέται το ερώτημα: πως θα  εκπαιδεύσω το κουτάβι ή τον ενήλικα σκύλο μου μόνος ώστε να μπορούμε να συμβιώσουμε μαζι σε αρμονία στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού χρειαστεί..    Όμως δε χρειάζεται άγχος! Γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα, με τη δική σας καθοδήγηση το κουταβάκι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σκύλο κοινωνικοποιημένο, υπάκουο -  χωρίς προβλήματα στη συμπεριφορά του. Είναι όλα πιο εύκολα αν ξεκινήσουμε άμεσα. Αν  είναι μεγάλος σε ηλικία και πάλι μπορεί μια χαρά να εκπαιδευτεί μια χαρά. Μόνο αν έχει ήδη αποκτήσει κάποια κακιά συνήθεια ή συμπεριφορά θα χρειαστεί ίσως να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω ώστε να διορθώσουμε αυτή την συνήθεια ή συμπεριφορά του. Ποτέ  μα ποτέ δεν είναι αργά, αν αφιερώσουμε έστω και δέκα λεπτά από το χρόνο μας καθημερινά, τα αποτελέσματα θα μας ανταμείψουν και με το παραπάνω! 
   

Ποιά είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση; ή από πότε ο σκύλος μου αρχίζει να μαθαίνει;

Aπό την πρώτη μέρα που το κουτάβι έρχεται στο σπίτι, μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει (όνομα-χώρο φαγητού-υγιεινή-πρόσωπα-χώρο). Για ένα έμπειρο ιδιοκτήτη αυτό είναι εύκολο για να ένα άπειρο είναι προτιμότερο να μιλήσει με έναν εκπαιδευτή ή αν πήρε το σκύλο του από κάποιο εκτροφέα με τον ίδιο τον εκτροφέα. Στους δύο πρώτους μήνες όπου ξεκινάει και η «κοινωνικοποίηση» μπαίνει η βάση για τη σχέση σας με το σκύλο. Yπάρχουν εκπαιδευτές οι οποίοι έχουν ειδικά προγράμματα για κουτάβια.

Kαι στον εκπαιδευτή πότε να πάω;

Tα περισσότερα βιβλία που είναι γραμμένα από έμπειρους εκτροφής και εκπαιδευτές αναφέρουν για ηλικίες 8-10 μηνών. Οι συγγραφείς προέρχονται από χώρες με παρελθόν και παιδεία στην κυνοφιλία. Αν βέβαια στους συγγραφείς αυτούς πείτε ότι: «έχω ένα Γερμανικό Ποιμενικό σε διαμέρισμα στο Παγκράτι» ή ότι «στο πάρκο της γειτονιάς μου πετάνε φόλες», θα σας πουν ότι κακώς πήρατε σκύλο. Kαι αν ο σκύλος είναι 10 μηνών και ήδη έχει φάει το μισό σπίτι και ήδη έχει πάθει το στομάχι του από όλα αυτά που τρώει τι θα κάνετε; Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείτε λοιπόν, παρά να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας κάποιες καινούργιες έννοιες αλλά και να διορθώσετε κακές συνήθειες.Στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων ξεκινάμε την υπακοή από τους 4 μήνες με την προϋπόθεση ότι γίνεται μέσα από παιχνίδι, με πολλά μαθήματα και αν είναι δυνατόν με τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη και εδώ θα αναφέρω σαν παράδειγμα, τα σκυλιά υποστήριξης ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, που ξεκινούν την εκπαίδευσή τους από την ηλικία των 10 εβδομάδων.
Δυστυχώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους αφού φθάσουν στο απροχώρητο. Aφού λοιπόν έχουν σπάσει τα νεύρα τους, αφού έχουν δείρει το σκύλο τους και έχουν χαλάσει τη σχέση τους και αφού ίσως να έχουν κάνει και το σκύλο νευρικό επισκέπτονται τον εκπαιδευτή.

Kαι με τι τρόπο μαθαίνει ο σκύλος;

Παλιά υπήρχε η άποψη αυστηρότητα και πίεση, τώρα τελευταία υπερισχύει το «κάνε υπομονή μη τον πιέζεις σκύλος είναι, δείξε ανοχή θα μεγαλώσει και θα καταλάβει» αλλά και διάφορα άλλα μέσα, όπως πνίχτες, πνίχτες με καρφιά, μεζέδες σαν αμοιβή, ηλεκτροσόκ. O κύριος Παυλώφ λοιπόν πριν από πολλά χρόνια πειραματίστηκε, μέσα από τη συμπεριφορά των σκύλων πάνω στην ψυχολογία των ανθρώπων και διατύπωσε τη καλύτερη θεωρία των εξαρτημένων ανακλαστικών, σε συνδυασμό με το απόφθεγμα «η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης» Bάζουμε και πολύ παιχνίδι, υπομονή και εμπειρία  και έρχεται το αποτέλεσμα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται και πόσο εύκολο είναι να μάθει;

Aν μιλάμε για ένα κουτάβι 4-6 μηνών, μπορείς να υπολογίζεις ανάλογα με τη φυλή για μεγαλύτερα σκυλιά είναι ανεύθυνο να εκτιμήσεις αν δεν δεις το σκύλο μαζί με τον ιδιοκτήτη του για να παρατηρεί τον χαρακτήρα του σκύλου και τη σχέση του με τον ιδιοκτήτη.
Δηλαδή ένα 12 μηνών Doberman δεν θέλει τον ίδιο χρόνο με ένα 12 μηνο Ποιμενικό Kαυκάσου ούτε τον ίδιο τρόπο δουλειάς και ας πρόκειται για τον ίδιο ιδιοκτήτη. Όπως ένα δυναμικό Γκρένενταλ δε θέλει τον ίδιο χρόνο δουλειάς με ένα μαλθακό ιδιοκτήτη ή ένα πιο δυναμικό και έμπειρο και αυτό συμβαίνει γιατί μαζί με το σκύλο, τις περισσότερες φορές εκπαιδεύτηκε και ο ιδιοκτήτης.

Tι μαθαίνει στην υπακοή;

H υπακοή είναι η εκπαίδευση του σκύλου σε μία σειρά έννοιες μέσα από παραγγέλματα. Aναλόγως με τον εκπαιδευτή τις δυνατότητες του εκπαιδευτή και τι κρίνει εκείνος αναγκαίο. Η υπακοή περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1. Kάλεσμα
2. Nα μην τραβάει το λουρί του στο δρόμο,να περπατάει πλάι μας.
3. Nα κάθεται στα δύο του πόδια και να ξαπλώνει
4. Nα περνάει κάποια εμπόδια
5. Nα σταματάει απότομα
6. Nα περιμένει

Γιατί να εκπαιδεύσω το σκύλο μου;

1.  Επειδή τον αγαπάω.     Ο σκύλος είναι κοινωνικό ον. Εκπαιδεύοντας τον, του δίνουμε τα όπλα ώστε να μπορεί να είναι μέλος της οικογένειάς μας.Παράλληλα περνάμε ευχάριστο χρόνο μαζί του, χτίζουμε μια ακόμα πιο βαθιά σχέση, η επικοινωνία βελτιώνεται, μαθαίνει και καταλαβαίνει καλύτερα ο ένας τον άλλο, οι ρόλοι και οι όροι συμβίωσης διασαφηνίζονται και τέλος μπορούμε να ζούμε με τον τετράποδο φίλο μας χωρίς προβλήματα και εκνευρισμούς και να μας ακολουθεί σε όλες μας τις δραστηριότητες χωρίς δεύτερη σκέψη (ακόμα και στις διακοπές και στο αυτοκίνητο). Ο εκπαιδευμένος σκύλος όχι απλά δε θα δημιουργήσει προβλήματα στους γύρω του αλλά θα μας κάνει και περήφανους.     Αποκτάει μεγαλύτερη ελευθερία, καλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας με τον άνθρωπο,  αρμονική προσαρμογή στο σύγχρονο περιβάλλον που θα ζήσει και πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πιθανότατα θα έχει περισσότερες και πιο ευχάριστες βόλτες (αφού ακούει τις οδηγίες μας και δεν μας τραβάει μανιωδώς το λουρί) και μπορεί να του παρέχει πολύ περισσότερη ελευθερία (για παράδειγμα βόλτα χωρίς λουρί εφόσον μας ακούει, σε ασφαλή σημεία). Αντιθέτως θα το σκεφτούμε πολύ να πάρουμε μαζί μας ένα σκύλο ανεκπαίδευτο που συνήθως δεν ακούει καθόλου και δημιουργεί προβλήματα. Στην αντίπερα όχθη, ο ανεκπαίδευτος σκύλος αν και δε φταίει ο ίδιος, αργά η γρήγορα βρίσκεται άδικα στο στόχαστρο όλων, αποτελεί πηγή δυσάρεστων καταστάσεων και  τελικά οδηγείται στο περιθώριο και στην απομόνωση από τις δραστηριότητες της οικογένειας που τον φροντίζει.  Δημιουργούμε ανάμεσα σε εμάς και το σκύλο έναν ισχυρό δεσμό, ο δεσμός αυτός είναι το διαβατήριο του σκύλου σε έναν κόσμο αρμονίας και ελευθερίας.

2.  Για να προλάβω προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου. Άν έχεις σκύλο, στην ουσία  είσαι  ο εκπαιδευτής του μέσα από την καθημερινότητα! Μάλιστα, με τη σωστή ενημέρωση είσαι ο πιο κατάλληλος εκπαιδευτής που θα μπορούσε να έχει στον κόσμο. Κανένας δεν αγαπάει το σκύλο μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους, Όταν ασχολούμαστε προσωπικά μαζί του, έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία από την πρώτη μέρα, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό ώστε να μπούνε γερές βάσεις για σωστή συμπεριφορά σε όλη την ζωή του. Είναι κρίμα να περιμένουμε να πάει στους 6 μήνες για ξεκινήσουμε, γιατί  συχνά έχει ήδη αναπτύξει δυσάρεστες συνήθειες που στη συνέχεια είναι πιο δύσκολο να αλλάξει. Ξεκινώντας από νωρίς, μαθαίνει ακόμα πιο εύκολα αργότερα, καθώς έχει ήδη εξοικειωθεί με τη διαδικασία της επικοινωνίας μαζί μας και της μάθησης. Η σωστή εκμάθηση, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για ένα σκύλο με σωστή συμπεριφορά.Καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας πως όσο εύκολο είναι να του μάθουμε κάποια πράγματα,  άλλο τόσο εύκολο είναι να του μάθουμε άθελά μας κάποιες κακές συνήθειες. Στην ουσία το μόνο που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε μέρα που ζούμε μαζί του, μέσα από την καθημερινότητα τον διδάσκουμε συμπεριφορές και συνήθειες. Αρκεί λοιπόν να γνωρίζουμε και να τηρούμε μερικούς απλούς κανόνες  ώστε να μην αποκτήσει προβλήματα συμπεριφοράς. Εφαρμόζοντας τη σωστή θετική μέθοδο με ανταμοιβή, κερδίζουμε τον σεβασμό του και την εμπιστοσύνη του, μας αναγνωρίζει σαν φυσικούς ηγέτες. Όταν δε του έχει δοθεί η ευκαιρία να εκπαιδευτεί, πολύ συχνά θα δοκιμάσει να πάρει εκείνος το ρόλο του ηγέτη κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα όσο κι αν τον αγαπάμε. Γενικότερα εκπαιδεύοντας τον, του προσφέρουμε τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα εμάς και τον κόσμο που τον περιβάλει, να μάθει τα όρια και τους ρόλους από νωρίς και να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα προσαρμοστεί ιδίως στις δύσκολες συνθήκες μιας πόλης ώστε να απολαμβάνει παρέα μας χωρίς προβλήματα όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες.   
Ο εκπαιδευμένος σκύλος είναι ψυχικά υγιής, ήρεμος, χαρούμενος, κοινωνικός, έξυπνος και με αυτοπεποίθηση,  χωρίς ανασφάλειες και προβλήματα.


3. Ασφάλεια για το σκύλο και για όλους! Η υπακοή σε ορισμένες εντολές μπορεί να σώσει τη ζωή του. Για παράδειγμα κάποιες φορές θα μπορέσει να αποφύγει κάποιον κίνδυνο αν υπακούει αξιόπιστα την εντολή ΕΛΑ, ενώ κάποιες άλλες ίσως να είναι απαραίτητο να μη κουνηθεί καθόλου απο εκεί που είναι, οπότε  η υπακοή στην εντολή ΜΕΙΝΕ να σώσει την ζωή του. Η μεγάλη πλειοψηφία σκύλων που εγκαταλείπονται στον δρόμο είναι σκυλιά μη εκπαιδευμένα που εγκαταλείφθηκαν ανεύθυνα όταν οι άνθρωποι που τα πήραν ώς κουτάβια διαπίστωσαν πως ήταν ανυπόφορη η συμβίωση με έναν σκυλί κακομαθημένο (με δική τους ευθύνη). Τα εκπαιδευμένα όχι μόνο δεν θα εγκαταλειφθούν για αυτό τον λόγο, αλλά ακόμα κι αν για λόγους ανώτερης βίας χρειαστεί να τα αποχωριστεί η οικογένεια που τον φροντίζει, θα βρεθεί άλλη να τα υιοθετήσει πολύ πιο εύκολα!     Ο σωστά εκπαιδευμένος σκύλος είναι κοινωνικοποιημένος  και άρα πιο ασφαλής για τον περίγυρό του. Επίσης όταν γνωρίζει την εντολή ΜΙΛΑ και ΣΩΠΑ, μπορεί εύκολα να καθοδηγηθεί σε βασικό στάδιο φύλαξης, έτσι ώστε γνωρίζοντας πότε πρέπει να μιλάει και πότε να σωπαίνει να μας προειδοποιεί για τυχόν απόπειρα παραβίασης του σπιτιού μας. Είναι γνωστό πως η ύπαρξη  σκύλου σε ένα σπίτι μειώνει κάτω από το μισό τις πιθανότητες απόπειρας διάρρηξης. Σύμφωνα με μελέτες ένας κλέφτης σχεδόν πάντα θα προτιμήσει να κάνει απόπειρα σε ένα σπίτι χωρίς σκύλο ιδίως αν αυτός έχει εκπαιδευτεί να γαυγίζει σε ύποπτες συμπεριφορές και θορύβους. Η υπακοή σε ορισμένες εντολές μπορεί να σώσει τη ζωή του. Για παράδειγμα κάποιες φορές θα μπορέσει να αποφύγει κάποιον κίνδυνο αν υπακούει αξιόπιστα την εντολή ΕΛΑ, ενώ κάποιες άλλες ίσως να είναι απαραίτητο να μη κουνηθεί καθόλου απο εκεί που είναι, οπότε  η υπακοή στην εντολή ΜΕΙΝΕ να σώσει την ζωή του. Η μεγάλη πλειοψηφία σκύλων που εγκαταλείπονται στον δρόμο είναι μη εκπαιδευμένα που εγκαταλείφθηκαν ανεύθυνα όταν οι άνθρωποι που τα πήραν ώς κουτάβια διαπίστωσαν πως ήταν ανυπόφορη η συμβίωση με έναν σκυλί κακομαθημένο (με δική τους ευθύνη). Τα εκπαιδευμένα όχι μόνο δεν θα εγκαταλειφθούν για αυτό τον λόγο, αλλά ακόμα κι αν για λόγους ανώτερης βίας χρειαστεί να τα αποχωριστεί η οικογένεια που τον φροντίζει, θα βρεθεί άλλη να τα υιοθετήσει πολύ πιο εύκολα! 

Πηγή: http://www.ekpaideysh-skylon-odigies.com

 

α
Θεόδωρος Καμώνας
Πατρικίου 7, Αραδίππου, Λάρνακα, Κύπρος
Κινητό: +357 97 724 299 | Email: theodoros.kamonas@tkamonas.com